Шанувальникам грузинських вин!

Опубліковано 28 квітня 2021 року о 15:26

В ході проведення Південним МТВ АМКУ (далі – Відділення) дослідження на предмет дотримання суб’єктами господарювання законодавства про захист від недобросовісної конкуренції на ринку виробництва та реалізації виноградних вин встановлено, що на лицьовій стороні етикетки вина «Алазанская долина «Kolkheti» одночасно розміщувалось позначення «Kolkheti», історичний малюнок, напис літерами, схожими з грузинським алфавітом, та інформація «Зроблено в Україні».

«Kolkheti» (Колхеті) – це грузинська назва Колхіди (історична область та одна з найдавніших грузинських  держав) та національного парку Грузії.

Сукупність текстової та графічної інформації, розміщеної таким чином на етикетці продукції, може створити у споживача уявлення про те, що зазначена продукція має відношення до Республіки Грузія.

Крім того, Відділенням встановлено, що до складу продукції не входили виноматеріали грузинського походження, продукція реалізовувалась через дрібні торговельні мережі.

Отже, виробник з Одеського регіону міг би посилити конкурентну позицію та отримати неправомірні переваги в конкуренції не завдяки власним досягненням, а шляхом поширення неточних відомостей щодо походження зазначеної продукції.

Відповідно до статті 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» поширенням інформації, що вводить в оману, є повідомлення суб’єктом господарювання, безпосередньо або через іншу особу, одній, кільком особам або невизначеному колу осіб, у тому числі в рекламі, неповних, неточних, неправдивих відомостей, зокрема, внаслідок обраного способу їх викладення, замовчування окремих фактів чи нечіткості формулювань, що вплинули або можуть вплинути на намір цих осіб щодо придбання (замовлення) чи реалізації (продажу, поставки, виконання, надання) товарів, послуг цього суб’єкта господарювання.

Керуючись ч. 6 ст. 14 Закону України «Про Антимонопольний комітет України», адміністративна колегія Південного МТВ АМКУ 27 квітня 2021 року рекомендувала  виробнику виноградного вина здійснити заходи для запобігання порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції шляхом інформування споживачів у спосіб, що не вводитиме в оману.


До уваги споживачів!

У разі виявлення аналогічних ситуацій на ринку реалізації виноробної продукції, просимо      повідомити Відділення на електронну пошту od@amcu.gov.ua, або за телефоном (048) 722-52-63.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux