Викриття антиконкурентних узгоджених дій ТОВ “Тревел Паркінг” та ТОВ “Аеропаркінг”

Опубліковано 26 квітня 2021 року о 11:20

У межах пішохідної доступності у період вересня 2017 - 2018 років послуги з тимчасового зберігання транспортних засобів на автомобільних стоянках в територіальних межах Міжнародного аеропорту “Одеса” можливо було отримати тільки у ТОВ “Тревел Паркінг” та ТОВ “Аеропаркінг”.

ТОВ “Тревел Паркінг” та ТОВ “Аеропаркінг” свідомо  не змагались в частині встановлення цін за послуги з тимчасового зберігання транспортних засобів на автомобільних стоянках в територіальних межах Міжнародного аеропорту “Одеса”, що в свою чергу, у зв’язку з суттєвим впливом останніх на ринок в цілому, призвело до встановлення цін, які перевищують в інших міжнародних аеропортах України.

Рішенням адмінколегії Південного МТВ АМКУ від 14.07.2020 № 65/11-р/к у справі  № 28-02/2019 (далі — Рішення) визнано дії ТОВ “Тревел Паркінг” (м. Одеса) та   ТОВ “Аеропаркінг” (м. Одеса) порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого п. 1 ст. 50, п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України “Про захист економічної конкуренції”, у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій.

Не погоджуючись з Рішенням, ТОВ “Тревел Паркінг” та ТОВ “Аеропаркінг” звернулись до Господарського суду Одеської області з позовними заявами до Південного МТВ АМКУ про  визнання частково недійсним Рішення, однак судом, виходячи із доводів позивачів, не знайдено підстав для задоволення позовних вимог.

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 08.04.2021 у справі № 916/2586/20 апеляційну скаргу ТОВ “Тревел Паркінг” залишено без задоволення, рішення Господарського суду Одеської області від 28.12.2020 у справі      № 916/2586/20 залишено без змін.

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 22.04.2021 у справі № 916/2587/20 апеляційну скаргу ТОВ “Аеропаркінг” залишено без задоволення, рішення Господарського суду Одеської області від 19.01.2021 у справі        № 916/2587/20 залишено без змін.

Намагаючись позбавитись від відповідальності, під час оскарження Рішення ТОВ “Тревел Паркінг” та ТОВ “Аеропаркінг” почали процедуру припинення та надання відповідних послуг, проте надання послуг з тимчасового зберігання транспортних засобів на автомобільних стоянках в територіальних межах Міжнародного аеропорту “Одеса” почало здійснювати ТОВ “СІТІАЕРО ПАРКІНГ”. При цьому під час здійснення ТОВ “СІТІАЕРО ПАРКІНГ” послуг з тимчасового зберігання транспортних засобів на автомобільних стоянках, Відділенням також виявлено порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Дії полягали у встановленні вартості послуг в’їзду та паркування на автостоянках № 1, № 3, та № 5 у розмірі 30 грн за кожні 30 хвилин, біля нового пасажирського терміналу Міжнародного аеропорту “Одеса”, з якого здійснюються всі вильоти та прильоти за відсутності можливості отримати безкоштовно послугу в’їзду для здійснення посадки/висадки пасажирів без отримання послуги паркування. Так, 22.12.2020 адміністративна колегія Південного МТВ АМКУ надала ТОВ “СІТІАЕРО ПАРКІНГ” обов’язкові для розгляду рекомендації припинити дії, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого п. 2 ст. 50 та п. 1 ч. 2 ст. 13 Закону України “Про захист економічної конкуренції”.

У березні 2021 року ТОВ “СІТІАЕРО ПАРКІНГ” поінформувало Відділення про перегляд вартості послуг автостоянки № 1, де з 01.05.2021 діятимуть нові умови безкоштовної висадки/посадки пасажирів, а саме: до 10 хвилин — безкоштовно. Крім того, ТОВ “СІТІАЕРО ПАРКІНГ” зазначає, що нові прейскуранти також враховують умови концепції організації руху та розміщення автотранспорту в аеропорту “Одеса”, що була розроблена аеропортом за ініціативи Міністерства інфраструктури України та відповідає досвіду міжнародних аеропортів Європи з цього питання.

Враховуючи вищевикладену практику органів Антимонопольного комітету України, позицію суду з приводу антиконкурентних узгоджених дій, Відділення сподівається, що суб’єктами господарювання будуть взяті висновки до уваги, що у майбутньому призведе до відсутності порушень законодавства про захист економічної конкуренції.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux