Розстрочка – не розстрочка!

Опубліковано 21 січня 2021 року о 13:45

В ході дослідження ринку зовнішньої реклами на предмет  дотримання суб’єктами господарювання законодавства про захист від недобросовісної конкуренції на території Миколаївської області Південним міжобласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України (далі – Відділення) у 2020 році виявлено рекламну конструкцію з рекламним написом “Мебельторг. Розстрочка 0 %” з періодом розміщення  01.06.2020-30.09.2020.

Відділенням встановлено, що під “розстрочкою” замовником рекламної інформації суб’єктом господарювання малось на увазі споживче кредитування за різними ставками, яке надавалось АТ “ОТП Банк” та  АТ “Альфа-Банк” як банками-партнерами для придбання товарів у магазинах Мебель торг.

Відповідно до пункту 14.1.249 статті 14 Податкового кодексу України торгівля у розстрочку - господарська операція, яка передбачає продаж резидентом або нерезидентом товарів фізичним чи юридичним особам на умовах розстрочення кінцевого розрахунку, на визначений строк та під процент. Торгівля у розстрочку передбачає передачу товарів у розпорядження покупця в момент здійснення першого внеску (завдатку) з передачею права власності на такі товари після кінцевого розрахунку.

Тобто, розстрочка — це спосіб оплати товарів безпосередньо продавцю, при якому платіж проводиться не в повній сумі їхньої вартості, а частинами на умовах відповідного договору без обов’язкового призначення сплати процентів за користування таким способом оплати. 

Стимулювання зацікавленості споживачів шляхом поширення у рекламі інформації про розстрочку, яку суб’єкт господарювання фактично не надає, може надавати неправомірні переваги на ринку та ставити його у більш вигідне становище у порівнянні з іншими суб’єктами, які дотримуються вимог конкурентного законодавства. 

З метою запобігання порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, керуючись частиною шостою статті 14 Закону України “Про Антимонопольний комітет України“, адміністративна колегія Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 19 січня 2021 року надала суб’єкту господарювання рекомендації щодо здійснення заходів для запобігання вчинення дій, які можуть містити ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченого статтею 151 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції“, у вигляді поширення інформації, що вводить в оману.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux