Поширення неповної інформації щодо оцту призвело до накладення штрафу

Опубліковано 13 грудня 2021 року о 09:04

09 грудня 2021 року адміністративною колегією Відділення дії фізичної особи-підприємця (виробника) визнані порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, шляхом повідомлення суб’єктом господарювання безпосередньо невизначеному колу осіб неповних відомостей, що могли вплинути на наміри цих осіб щодо придбання товару цього суб’єкта господарювання.

Підприємець не зазначав на етикетці товару власного виробництва під назвою «УКСУС Оцтова 9% кислота» інформацію стосовно того, яка саме кислота використовувалася під час його виробництва.

Розміщуючи на етикетці товару назву «УКСУС», фізична особа-підприємець доводила до відома споживачів, що товар нібито є натуральним продуктом бродіння з вина або пива, горілки, злаків, цукрового буряка або плодових соків, адже натуральний оцет включає в себе великий набір мінеральних речовин, таких як залізо, магній, кальцій, фосфор, до його складу входять вітаміни В, С, Е.

Натомість, до складу товару Виробника могли входити замінники оцтової кислоти, кислота синтетична харчова тощо. Споживання такої оцтової кислоти, на відміну від натуральної, не лише не несе користі для здоров’я, а й навпаки шкодить йому, оскільки вона містить шкідливі альдегіди та солі важких металів.

Отже, саме таке позначення фізичною особою-підприємцем власного товару могло вплинути на наміри споживачів щодо його придбання, призвести до введення їх в оману та надати переваги товару, виготовленого Підприємцем, унаслідок чого вона могла отримати неправомірні переваги від продажу такого товару не завдяки власним досягненням, що є однією з ознак економічної конкуренції, а шляхом поширення неповних відомостей щодо споживчих властивостей товару, тобто фізична особа-підприємець могла отримувати неправомірні переваги у конкуренції порівняно з іншими суб’єктами господарювання, які діють на відповідному ринку та дотримуються вимог законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

Недобросовісна поведінка Підприємця на ринку роздрібної реалізації оцтової продукції призвела до накладення штрафу у розмірі 18 320 гривень.

Одночасно з цим, Відділення закликає суб’єктів господарювання не вдаватися до подібних дій та під час провадження власної господарської діяльності поширювати інформацію, яка містить лише повні, точні та правдиві відомості щодо товару, робіт та/або послуг.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux