Оманливе фасування харчового продукту!

Опубліковано 03 червня 2021 року о 09:28

В ході здійснення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання законодавства про захист від недобросовісної конкуренції на ринку виробництва та реалізації продуктів харчування на території Миколаївської, Одеської та Херсонської областей Південним міжобласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України (далі – Відділення) встановлено, що з 2018 року суб’єкт господарювання (м. Одеса) здійснює господарську діяльність з фасування цукру під торговою маркою “КІЛОГРАМЧИК” вагою 900 г.

Для з’ясування рівня можливості введення в оману споживачів шляхом розміщення на упаковках фасованого цукру позначення “КІЛОГРАМЧИК” при фактичній вазі  “900г +/- 1,5 %”  88 % опитаних вважають, що використання позначення “КІЛОГРАМЧИК” на упаковках фасованого цукру у разі, якщо фактична вага складає 900 г, є такою, що може ввести в оману.

Відповідно до статті 4 Закону України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів” інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача.

Суб’єкт господарювання - фасувальник, використовуючи на упаковках цукру позначення “КІЛОГРАМЧИК”, зокрема, внаслідок обраного способу викладення, асоціює для споживачів уявлення про те, що запропонована вага товару становить саме 1 кг, чим розміщує неточну інформацію щодо відомостей про продукцію, що може надати йому неправомірних переваг у конкуренції на ринку продуктів харчування.

Керуючись статтею 46 Закону України “Про захист економічної конкуренції”, статтею 27 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції” 04.02.2021 адміністративна колегія Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України надала суб’єкту господарювання обов’язкові для розгляду рекомендації припинити дії, які містять ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченого статтею 151 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції”, шляхом здійснення інформування споживачів про продукцію у спосіб, що не вводитиме в оману.

Станом на 20.05.2021 суб’єктом господарювання - фасувальником припинено фасування в цукру в минулій упаковці, розроблено новий макет упаковки для фасування цукру вагою 900 г,  укладено договір з постачальником пакувальних матеріалів, отже рекомендації Відділення розглянуті та виконані у повному обсязі.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux