Одеська О(В)ДА врегулювала питання зміни тарифів на пасажирські перевезення

Опубліковано 23 червня 2023 року о 11:34

Південне МТВ за результатами проведеного дослідження встановило, що Одеська обласна (військова) державна адміністрація у 2023 році почала роботу з організації надання послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом, зокрема, шляхом оголошень по проведення відповідних конкурсів.

За результатами проведеного конкурсу між організатором конкурсу та переможцем (автомобільним перевізником) має укладатись договір про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування.

Однією із суттєвих і невід’ємних умов договору про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування, який укладається між організатором (місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування) та автомобільним перевізником, повинна бути вартість проїзду.

Відповідно до вимог діючого законодавства, місцеві органи влади та органи місцевого самоврядування мають здійснювати контроль за виконанням умов укладених із автомобільними перевізниками договорів, у тому числі і в частині формування та зміни тарифів, як невід’ємної частини цих договорів. 

Відтак бездіяльність Одеської О(В)ДА в частині відсутності відповідного контролю могла містити ознаки порушень, передбачених частиною першою статті 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції». 

З метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції,  20 квітня 2023 року адміністративна колегія Південного МТВ надала обов’язкові для розгляду рекомендації Одеській обласній (військовій) державній адміністрації -  вжити вичерпних заходів щодо здійснення контролю за діями перевізників під час зміни вартості надання послуг з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

У червні 2023 року Одеська обласна (військова) державна адміністрація проінформувала Південне МТВ про розгляд вищезазначених рекомендацій, зокрема, про внесення змін до договорів, які укладатимуться з перевізниками про організацію перевезень пасажирів на автобусних маршрутах загального користування. Внесеними змінами у договори наразі встановлено такі вимоги: 

-    вартість проїзду на автобусному маршруті (маршрутках) встановлюється у розмірі, визначеному у додатку до договору;

-    зміна вартості проїзду здійснюється шляхом укладення додаткової угоди до договору не пізніше 10 днів до дати введення нової вартості проїзду;

-    перевізнику забороняється збирання плати за проїзд у розмірі, що перевищує встановлений додатком до договору, крім випадків, передбачених чинним законодавством.

Слід зазначити, що законодавством передбачено, що організатор конкурсу має право достроково розірвати договір з автомобільним перевізником, зокрема у разі порушення ним умов договору.

Отже зазначені положення договорів дозволять Одеській обласній (військовій) державній адміністрації здійснювати контроль за виконанням умов укладених із автомобільними перевізниками договорів, у тому числі і в частині формування та зміни тарифів, як невід’ємної частини цих договорів.



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux