На Одещині сільська рада неправомірно передала у користування комунальні мережі

Опубліковано 11 червня 2024 року о 13:43

Південне міжобласне відділення Антимонопольного комітету України у ході здійснення заходів державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на регіональному ринку послуг централізованого водопостачання та централізованого водовідведення виявила ознаки порушення конкурентного законодавства у діях Дальницької сільської ради Одеського району (Одеської області).

Дальницька сільрада своїм рішенням надала ФОП Комісарову О. О. дозвіл на здійснення діяльності з надання послуг та обслуговування мереж централізованого водопостачання на території села Роксолани Дальницької сільської громади без проведення конкурсної процедури, передбаченої чинним законодавством для об’єктів у сфері водопостачання та водовідведення.

Такі дії ради могли обмежити право інших учасників ринку вказаних послуг – потенційних конкурентів - суб'єктів господарювання, установчими документами яких передбачено провадження діяльності у сфері надання послуг з централізованого водопостачання і які мають відповідну матеріально-технічну базу, та які бажають працювати на вказаному ринку послуг, можливості змагатися за отримання права здійснювати таку діяльність і надавати такі послуги на зазначеній території, та  можливості доступу на ці ринки на конкурентних засадах.

Можливість надавати послуги з централізованого водопостачання без участі у конкурсі звільняє суб’єктів господарювання від потреби пропонувати для здобуття такого права кращі умови їх надання, тобто використовувати власні досягнення для отримання переваг порівняно з іншими. У даному випадку потенційними конкурентами на цьому ринку послуг можуть виступати суб’єкти господарювання, які здійснюють свою діяльність в сфері централізованого водопостачання в інших населених пунктах Одеської області.

З огляду на зазначене, 11 червня 2024 року адміністративна колегія Південного МТВ АМКУ розпочала провадження у справі про порушення Дальницькою сільрадою Закону України «Про захист економічної конкуренції», передбаченого пунктом 3 статті 50 та частиною першою статті 15  у вигляді антиконкурентних дій органу місцевого самоврядування, які можуть призвести до недопущення конкуренції на ринку послуг з централізованого водопостачання.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux