Аптечний заклад приваблював споживачів поширенням інформації, що вводить в оману

Опубліковано 22 лютого 2021 року о 13:14

Співробітниками Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (далі - Відділення) виявлено рекламну інформацію за адресою вул. Миколаївська, 21, м. Миколаїв на фасаді КНП “Миколаївська обласна дитяча клінічна лікарня” Миколаївської обласної ради наступного змісту: “Только в этой аптеке! Эксклюзивно! Сыворотки и вакцины. Без подделок, от завода изготовителя!” (мова оригіналу).


За поясненням, аптечний заклад намагався довести до споживачів, використовуючи вищезазначену рекламну інформацію, наступне: “... враховуючи, що ... отримує продукцію від компаній, що мають прекрасну репутацію у галузі виробництва лікарських засобів, та лікарські засоби яких апріорі є якісними, тодішнім керівництвом ... було прийнято рішення про розміщення на деяких аптечних закладів рекламної інформації, ... що дало змогу потенційним покупцям бути обізнаними про цей факт... Проте, проаналізувавши чинне законодавство України, Закон України “Про рекламу”, Закон України “Про захист від недобросовісної конкуренції”,... керівництвом  ... прийнято рішення про демонтаж такої рекламної інформації..”.

Проаналізувавши інформацію в мережі інтернет, Відділення дійшло висновку, що усі сироватки та вакцини, які реалізуються через аптечні заклади мережі суб’єкта господарювання, можливо придбати й у інших суб’єктів господарювання - мережах аптек у вільному доступі.

Згідно із статтею 151 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції“ поширення інформації, що вводить в оману, є повідомлення суб’єктом господарювання, безпосередньо або через іншу особу одній, кільком особам або невизначеному колу осіб, у тому числі в рекламі, неповних, неточних, неправдивих відомостей, зокрема внаслідок обраного способу їх викладення, замовчування окремих фактів чи нечіткості формулювань, що вплинули або можуть вплинути на наміри цих осіб щодо придбання (замовлення) чи реалізації (продажу, поставки, виконання, надання) товарів, робіт, послуг цього суб’єкта господарювання.

На теперішній час рекламна інформація на фасадах аптечних закладів за чотирьма адресами суб’єкта господарювання не розміщується.


З метою запобігання порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, керуючись частиною шостою статті 14 Закону України “Про Антимонопольний комітет України“, адміністративна колегія Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 18 лютого 2021 року надала суб’єкту господарювання обов’язкові для розгляду рекомендації здійснити заходи для запобігання вчинення дій, які можуть містити ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема, від недобросовісної конкуренції, передбаченого статтею 151 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції“, у вигляді поширення інформації, що вводить в оману.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux