Адміністративна колегія Південного МТВ АМКУ надала АТ «Миколаївобленерго» обов’язкові для розгляду рекомендації

Опубліковано 29 листопада 2021 року о 10:41

Південним МТВ АМКУ, за результатами дослідження регіональних ринків послуг із розподілу електричної енергії (передачі електричної енергії місцевими/локальними електричними мережами) на території Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, виявлено ознаки порушення з боку АТ «Миколаївобленерго».

Неправомірні дії вчинялися АТ «Миколаївобленерго» відносно деяких непобутових споживачів Миколаївщини – суб’єктів господарювання, які є власниками таких об’єктів електроспоживання, як цехи переробки сировини, мельниці, сушарки, риборозплідники, ін.

Відділенням встановлено, що протягом 2020-2021 років, у певні розрахункові періоди,  на об’єктах цих споживачів з різних причин знижувалося споживання електричної енергії (зменшення обсягів виробництва продукції, або ж така тенденція мала сезонний характер залежно від виду здійснюваної господарської діяльності), внаслідок чого відбувалося недозавантаження вимірювальних трансформаторів струму, які були встановлені у споживачів, з додержанням вимог нормативно-технічних документів, у складі вузлів обліку електроенергії.

Проте АТ «Миколаївобленерго» у таких випадках не враховувало показів лічильників  споживачів з даними про обсяги споживання електроенергії на об’єктах, а визначало ці обсяги самостійно, у спосіб, не передбачений чинним законодавством.

Наведений підхід призводив до суттєвого збільшення оплати за послуги з постачання та розподілу електричної енергії, що могло ущемлювати інтереси споживачів.

Зазначені дії АТ «Миколаївобленерго», з огляду на ознаки наявності у нього монопольного (домінуючого) становища на ринку послуг із розподілу електричної енергії, містять ознаки зловживання монопольним (домінуючим) становищем на цьому ринку, шляхом встановлення таких умов реалізації товару, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку (порушення, передбачене пунктом 2 статті 50, пунктом 1 частини другої статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції»).

Враховуючи викладене, адміністративна колегія Південного МТВ АМКУ надала    АТ «Миколаївобленерго» обов’язкові для розгляду рекомендації припинити вищенаведені дії та вжити заходів для усунення наслідків порушення, шляхом здійснення відповідних перерахунків зі споживачами.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux